Afslanken & jouw brein

Vaak als we gaan afslanken denken we gelijk aan de calorieën verlagen, en niet een beetje, nee vaak gelijk met 500 á 1000 schieten ze naar beneden..

Het is dan natuurlijk helemaal niet vreemd dat het niet vol te houden is of dat je last krijgt van eetbuien. Maar om dit te kunnen begrijpen zal ik ook wat meer informatie geven over hoe jouw brein werkt en hoe je hier vervolgens het beste mee om kunt gaan zodat je een mooi resultaat kunt gaan behalen.

Ons brein bestaat uit verschillende onderdelen, meerdere hebben te maken met het afslanken zoals bijv. het limbisch systeem die ervoor wilt zorgen dat jij je goed voelt. Hierdoor kun je emotie-eten ervaren, zo kan het lichaam dopamine aanmaken en voel je jezelf weer even wat beter. Met de nadruk op ‘even’ want dat is helaas vaak wel het geval met emotie-eten.

Ik zal het nu vooral over de hypothalamus gaan hebben, dit handige stukje brein kan het afslanken flink in de weg zitten.. De hypothalamus word ook wel ons oerbrein genoemd, dit is ons oudste brein en bestuurt alle automatische processen zoals je verbranding, ademhaling, temperatuur, hartslag, etc. Het is hierbij vooral gericht op overleven en voortplanten. Dit brein denkt dus niet na maar reageert echt instinctief. Wat ook een belangrijke functie van de hypothalamus is, is dat het jouw voedselvoorziening regelt.. En dat is dus de reden dat het vaak mislukt met een dieet, afslanken is eigenlijk een onnatuurlijk iets voor jouw brein. En als je begrijpt waarom is het eigenlijk best logisch. Ik zal het even zo kort en makkelijk mogelijk proberen uit te leggen.

Op het moment dat jij ineens een stuk minder gaat eten, denkt het lichaam.. HELP! Er is een tekort, hoe lossen we dit op!? 2 opties, gelijk op zoek naar eten en het liefst iets wat zoveel mogelijk calorieën bevat zodat we er weer even mee vooruit kunnen en iets wat de bloedsuikerspiegel snel laat stijgen zodat het ons weer energie oplevert. De andere optie is, onze verbranding verlagen zodat we alsnog goed kunnen functioneren met de calorieën die het lichaam binnen krijgt (dit is ook de reden waarom vrouwen die al veel diëten gedaan hebben moeite krijgen met afslanken, de verbranding word steeds trager). Vroeger was dit een heel mooi systeem, je ging vervolgens met je speer de natuur in om voedsel te zoeken of je kon alsnog overleven als je weinig voedsel tot je beschikking had.

Er is alleen een hoop veranderd.. Onze voorraadkast is gevuld en de supermarkt is om de hoek. Op het moment dat je dus ineens veel minder calorieën gaat eten schiet jouw lichaam in een stressreactie en gaat het handelen. Klinkt vrij logisch toch?

Herken je van die momenten dat je dat koekje eet maar hier helemaal niet bewust van was, het ging gewoon automatisch zonder er over na te denken.. Of dat je voor je gevoel goed bezig was en ineens komt die enorme eetdrang opzetten wat vaak leidt tot eetbuien.. Lang leven het oerbrein! 😉

Hoe kun je voorkomen dat dit gebeurd en alsnog afslanken?

Zoals je misschien al verwacht had.. Voldoende eten!! Hou je voeding eens bij in een app zoals calorienteller of myfitnesspal, let goed op dat je alles er goed in zet en kijk vervolgens hoeveel calorieën je binnen krijgt. Is dit minder dan 1400 kcal? Ga dan rustig per week 50 – 100 kcal ophogen, je lichaam moet van de welbekende spaarstand af en weer gaan verbranden. Maar uiteraard kan dit alleen als het ook voldoende binnen krijgt, dus stop met jezelf uithongeren, ga je lichaam voeden!

Eet je meer dan 2000 kcal? Ga dan per week 50 á 100 kcal verlagen, tot uiterlijk 1600 kcal. Val je af bij bijv. 1800 kcal, super! Blijf hier dan op zitten, lager is zeker niet beter en je kunt beter rustig afslanken (+/- 0,5 kg per week) dan je brein gaan pesten, want deze gaat het namelijk uiteindelijk toch wel van je winnen.

Uiteraard is elk lichaam anders en kijken wij altijd naar wat iemand nodig heeft, dit heeft namelijk ook te maken met hoeveel iemand beweegt op een dag, welk werk ze doet, wat haar huidige calorie inname is, wat haar doel is, etc.

Wil jij graag afslanken maar vind je het moeilijk om dit alleen te doen? Wij helpen je uiteraard graag! Bekijk onze trajecten en vraag een gratis & vrijblijvend kennismakingsgesprek aan.

 

Ik hoop dat je iets uit deze informatie hebt kunnen halen en dat ik je heb kunnen motiveren om voldoende te gaan eten en goed voor je lichaam te gaan zorgen. Heel veel succes! 

Liefs, Stefanie

 

 

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg een gratis e-book!

Je hebt je succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief!