Tips tegen stress!

Voor jezelf zorgen kan natuurlijk op veel verschillende manieren en gaat verder dan alleen gezond eten en voldoende bewegen. Wat op dit moment de grootste zorg is, dat is ons stressniveau ..

En dan horen wij vaak, ja maar dat is nou eenmaal zo .. Ik kan het niet veranderen .. Dat is het aard van het beestje ..

Onzin! Dit heb je allemaal zelf in de hand maar dit moet je dan wel willen veranderen.

Eerst even wat meer over stress .. W ie heeft het niet tegenwoordig? Stress hoort erbij, is juist goed voor ons lichaam, het houdt ons scherp en zorgt ervoor dat we goed kunnen handelen in stressvolle situaties. Er is alleen de laatste jaren wel een heel groot probleem ontstaan ​​en dat is dat we in alles stressvolle situaties zien, en dan woordstress ineens wel heel erg ongezond!

Wat gebeurt er in een stressvolle situatie?
Je bent in een gebouw aanwezig en terwijl het brandalarm aanschiet komt er rook onder de deur door, er is brand! Je lichaam maakt adrenaline aan zodat je in actie kunt komen, de bijnieren krijgen een seintje om cortisol aan te maken waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt zodat er meer energie vrij komt zodat je kunt handelen in deze stressvolle situatie.
Mooi systeem toch? En dat is het zeker, het is ook erg belangrijk anders kunnen we bepaalde situaties niet overleven. Maar wat gaat er dan verkeerd? Wij doen net alsof we altijd in een brandend gebouw staan. Druk, druk, druk, rennen van de ene afspraak naar de ander, maken ons ondertussen druk om de problemen in de wereld,
verwachten dat we de beste in zijn, zien tegenwoordig alles als een verplichting want je voor als je eens een verjaardag overslaat zijn, kids moeten minimaal op 3 sporten want dat schijnt goed te zijn for hun ontwikkeling .. En ondertussen gieren onze stresshormonen door ons lichaam heen, waar wil ze heen !? Wat wil ze doen !? Hoe gaan we hier mee om !?
En dan hoor ik sommige vrouwen, zeg ik voel me zo vaak onrustig .. Ja, dat vind ik potverdikkie niet gek, jij bent alleen maar gas aan het geven en die rem ben je ergens vergeten in te drukken. Dat houdt natuurlijk een keer op .. Oorspronkelijke draaien de bijnieren overuren en ligt een burn-out op de loer en dat willen we natuurlijk voorkomen!
Maar hoe? Door roest te nemen en naar je lichaam te gaan. En dat zijn 2 dingen die de meeste zijn
afgeleerd. Ontspannen doen we met netflix en als ik klachten ervaar dan neem ik er wel een pil voor.
Herken voor jezelf het verschil tussen druk en stress maar neem altijd tussendoor de tijd om even aandacht te delen aan jezelf. Herken jij jezelf hier in? Ga hier echt mee aan de slag, dit is zo enorm belangrijk!

Wist je dat je door stress veel moeizamer of niet afslankt?
Doordat je bijnieren cortisol produceren en dit je bloedsuikerspiegel laat stijgen moet je alvleesklier extra insuline produceren om deze weer te laten dalen.
Hoge insuline waardes betekend dat je lichaam moeite krijgt met vetverbranding, stress en afslanken is dus een héle laatste combinatie.

 

 

 

Tips om stress te verlagen:

– Neem dagelijks min. 30 minuten een momentje voor jezelf, ga een stukje lopen, lees een boek, ga in bad, pak er een puzzel bij, doe wat creatiefs, maar wel even offline. Leg de telefoon ver weg of zet hem uit zodat je écht even goed kunt ontspannen.

– Ga minimaal 2x pw een flinke ronde wandelen door de natuur, laat je telefoon thuis en geniet even van de omgeving en kom tot rust.

– Voer regelmatig een ademhalingsoefening uit en leer het aanvoelen wanneer je deze oefening het beste in kunt zetten. Dit gevoel kan ook worden beschreven als onrustig en / of een hoge hartslag hebben zonder hoge
inspanning.
Ga op je rug liggen, been je handen op je buik, doe je ogen dicht en adem naar je buik toe en duw eigenlijk met je ademhaling je handen weg. Doe dit voor minimaal 5 minuten en in ieder geval net zolang tot dat je voelt dat je
tot rust komt. Aan het begin zal dit wat onwennig aanvoelen maar dit is zo enorm belangrijk om toe te passen, zo druk je soms zelfs de ‘rem’ op het
drukke leven.

– Relaxen op een Flowee spijkermat. Door de scherpe puntjes in de mat en het kussen worden je bloedsomloop en zenuwuiteinden gestimuleerd. Ook maak je de
gelukshormonen endorfine en oxytocine aan. Deze zorgen voor ontspanning, pijnverlichting en een gevoel van euforie. Je kunt de mat gebruiken voor stijve spieren in de nek en rug maar ook bij hoofdpijn. Daarnaast kun je jezelf op deze mat ontspannen ontspannen en verdwijnt of sneller een opgejaagd gevoel.
Persoonlijke ervaring: zelf heb ik hem nu kort ook en ik ga er sowieso elke avond op liggen en merk dat ik veel gemakkelijker ontspan. Ik werk vaak nog tot laat en verwacht daarna van mijn lichaam dat ik gelijk ontspan en kan
slapen. Zo werkt het natuurlijk niet, dus ik heb hier een hele fijne ervaring mee. Soms gebruik ik hem ’s middags ook als ik merk dat mijn lichaam teveel op hol slaat en ik me opgejaagd / onrustig voel.

– Magnesium zout voor in slecht. (te koop bi j de Natuurhoek in Katwijk of bij Holland & barrett) Heb je geen bad? Dan kun je dit ook in een voetenbadje doen.

– De app ‘VGZ mindfulness coach’ zou jou kunnen helpen met ontspannen.

Als je al veel stress ervaart en je bijnieren al overuren zal dit aan het begin enorm lastig zijn om rust te nemen, maar hou vol, je zult je snel beter gaan voelen! 

Zorg voor jezelf, druk regelmatig op jouw ‘rem’ en je zult hierdoor jouw gezondheid verbeteren maar ook jouw mentale welzijn en je productiviteit verhogen.

Heel veel succes.

Liefs, Stefanie

 

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg een gratis e-book!

Je hebt je succesvol ingeschreven voor de nieuwsbrief!