Mogelijke redenen waarom afslanken niet lukt.
Was het altijd maar zo simpel als gewoon even wat minder eten en dan vliegen de kilo’s er vanzelf af.. Voor veel vrouwen geldt dit niet en daar helpen wij ze graag bij.
Eigenlijk is dit ook gelijk de belangrijkste schakel waarom resultaat uit blijft, door het missen van de juiste begeleiding. Ik zeg ook altijd, als het allemaal zo simpel zou zijn, had ik in 2017 Fitwomen gym nooit hoeven openen. Dus nee, je hoeft het niet alleen te kunnen. Bij ons hebben de meeste vrouwen al tientallen diëten gedaan en zijn ze ondertussen zelf al ervaringsdeskundige te noemen. In deze blog zal ik meer uitleg geven over de mogelijke redenen waarom afslanken niet lukt, en dan laat ik het mentale aspect voor nu er even volledig buiten.
Waar ligt het dan vaak aan op het moment dat het afslanken niet lukt?
– Teveel of te weinig eten
Vaak weten we het wel als we teveel eten, dan is het natuurlijk handig om ervoor te zorgen dat je wat minder eet en vooral meer balans vind tussen ongezond en gezond. Maar wij zien vooral dat er veel vrouwen te weinig eten, vaak als gevolg van dieetgedrag. Ze wilde afvallen, gingen minder eten, ging even goed, toen bleef het resultaat hangen, dan maar nog minder eten, etc. Totdat ze zijn gaan eten met de calorieënbehoefte van een kleuter (+/- 1200 kcal).. Dan gaat het lichaam over in standje overleven, we gaan het nu even niet hebben over de eventuele hierbij horende klachten maar even simpel samengevat, je hypothalamus die o.a. je voedselvoorziening regelt zal om eten gaan schreeuwen (hier komen ook vaak eetbuien vandaan), eet je niets dan ziet hij dit als schaarste en als reactie zal jouw lichaam vet vast gaan houden want je weet natuurlijk niet hoelang die schaarste aan houdt dus het moet hier dan zo efficiënt mogelijk mee om gaan. Ga dus stap voor stap weer wat meer eten, natuurlijk vooral voedzame voeding en ga goed voor jezelf zorgen. Over het algemeen (uiteraard zijn er heel zelden weleens uitzonderingen) heeft een gezond lichaam geen reden om teveel vet vast te houden dus zal afslanken een positief gevolg zijn.
– Stress
Dit is zo ongeveer de boosdoener van alles en maakt het afslanken erg lastig. Doordat je lichaam stress ervaart, maken je bijnieren cortisol aan (het stresshormoon) en je lichaam denkt, oké, actie! En gaat dit proces dus in gang zetten, je bloedsuikerspiegel stijgt en je alvleesklier gaat extra insuline aanmaken. Natuurlijk een enorm mooie reactie want anders zouden we de échte stressvolle situaties zoals vluchten uit een brandend gebouw nooit overleven.. Alleen op dit moment gedragen we ons vaak alsof we altijd in een brandend gebouw staan, druk druk druk, altijd gehaast, alles moet perfect. Het lichaam ervaart hierdoor continue stress, waardoor het cortisol aan blijft maken met als gevolg hoge insuline waardes. En dat is nou net even vervelend want hierdoor is het erg moeilijk om af te slanken omdat het je eetlust verhoogd, het bevordert de vetopslag (voornamelijk op de buik) en het ontregelt het gehele lichaam dus je kunt hier ook allerlei hormonale klachten van krijgen die ook het gewicht weer kunnen beïnvloeden. Dus, aanpakken die stress! In ons E-book ‘ zorg goed voor jezelf ‘ staan meer tips hoe je hiermee aan de slag kunt gaan.
– Insulineresistentie
Daar is die weer, diezelfde insuline als die word aangemaakt in tijden van stress. Maar daarnaast eten we ook vaak teveel koolhydraten (suikers) wat zorgt voor een hoge bloedsuikerspiegel. Bij het eten van koolhydraten word dit in je lichaam omgezet tot glucose, een belangrijke energiebron voor je lijf en hersenen. Dit is dus enorm belangrijk en daarom ook de belangrijkste redenen om je koolhydraten niet helemaal te skippen of extreem te verminderen zoals bij een koolhydraatarm dieet! Maar de glucose komt dus via je darmwand in je bloedbaan terecht, de alvleesklier gaat hier op reageren door insuline aan te maken, dit zorgt ervoor dat de glucose naar al je lichaams- en hersencellen gaat en je bloedsuikerspiegel zal weer dalen. Maar er is een probleempje, we zijn veel te veel koolhydraten gaan eten en daarnaast ook vaak minder actief geworden dus die glucose kunnen we niet meer kwijt en slaat zich op als glycogeen in je spieren en lever (jouw voorraadje). Maarja, dit voorraadje word maar aangevuld en verder niet verbruikt.. Insuline stimuleert dan de lever om de rest van de glucose op te slaan in de vorm van (buik)vet. Eet je een langere tijd teveel koolhydraten dan worden ook nog eens je cellen ongevoeliger voor de glucose en spreken we van insulineresistentie. Ga dus wat minder koolhydraten eten maar verhoog daarentegen dan natuurlijk wel je eiwit- en vetinname.
– Disbalans in hormonen
Dit is altijd zo een gevalletje van, wat was er eerder.. het kip of het ei!? Is er overgewicht door hormonale klachten of zijn er hormonale klachten door overgewicht. Vaak is dat laatste het geval maar door dan alleen maar minder te gaan eten maak je het probleem alleen maar erger. Onze hormonen functioneren namelijk op vetten, dus zeg maar ja tegen avocado’s, noten, pitten, olijfolie, etc. Terwijl dit vaak producten zijn die geskipt worden tijdens het afslankproces, alles om die calorieën laag te houden (maar hoop dat je ondertussen wel beseft dat het om veel meer draait dan alleen die calorieën). Ga dus lief zijn voor je hormonen, eet voldoende, slaap genoeg, reduceer stress, verwen jezelf, houd je lichaam warm, beweeg voldoende, kortom: ga goed voor jezelf zorgen.
– Te weinig beweging
Uiteraard is beweging natuurlijk belangrijk voor je algehele gezondheid maar ook omdat we het liefst zoveel mogelijk willen eten om het lichaam goed te voeden, een super oplossing hiervoor is door wat meer te gaan bewegen. Zorg er wel voor dat je beweging toepast wat voor jou haalbaar is, ga dus niet alleen een bepaalde periode je ineens suf bewegen omdat je wilt afslanken. Dat is namelijk niet bevorderlijk, dus vind een manier wat bij jou past zoals regelmatig een stukje lopen, op de fiets naar je werk, de trap nemen, lekker dansen door de woonkamer (ook trouwens top voor je dopamine aanmaak!) en zo zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Alle kleine beetjes helpen maar zorg er vooral voor dat dit een gewoonte word en geen tijdelijk ‘moetje’.
– Overbelasting van de lever
Onze lever krijgt een hoop voor z’n kiezen, een stuk meer dan 100 jaar geleden.. Dus dit is echt wel een probleem van de laatste jaren, vandaar dat detoxen tegenwoordig ook helemaal hip is. Alleen detoxen lost het probleem niet op, de lever moet namelijk dit werk gewoon kunnen doen. Anders dan zou je elke dag moeten detoxen en dat is natuurlijk niet haalbaar. Maar hoe komt het dat de lever overuren draait? Je moet het zo zien, alles wat je binnen krijgt, op je huid smeert, inademt, etc. moet de lever onschadelijk maken. Denk aan de bestrijdingsmiddelen op onze voeding, luchtvervuiling, deo, parfum, gezichtscrème, douchegel, haarlak, schoonmaakmiddelen, haarverf, wasmiddel, en zo kan ik nog wel even doorgaan.. We zijn loop der jaren natuurlijk steeds meer van dit soort producten gaan nemen. Kijk al naar onze opa’s en oma’s, over het algemeen gebruik hun al veel minder van dit soort producten, laat staan als we 200 jaar terug in de tijd gaan. Maar terug kijken heeft niet zoveel zin, we leven nu in 2021 en hoe kunnen we dat nu aan gaan pakken. Koop voeding waar vaak veel bestrijdingsmiddelen op zitten biologisch (zie in het E-book ‘zorg voor jezelf’ welke producten dit zijn), gebruik huidverzorgingsproducten/deo/tandpasta van een natuurlijk merk zoals Dr.Hauschka (ik ben fan! Haha), gebruik schoonmaakmiddelen/wasmiddel volgens oma’s recept of bijv. van het merk Seepje en kijk of je misschien wat minder van dit soort producten zou kunnen gebruiken. Om de lever extra te ondersteunen is het o.a. vooral belangrijk om veel groente te eten (min. 500 gram per dag), alcohol te vermijden, koffie te beperken, niet te roken en geen goedkope supplementen te nemen. Extra tip: hou elke dag een warme kruik op de plek van je lever, dit stimuleert de werking van de lever en daarom dus ook een gezonder lijf! Maar waarom zou dit dan het afslankproces in de weg kunnen zitten? Giftige stoffen die we binnen krijgen op de manier zoals ik eerder heb genoemd, slaan zich o.a. op in ons bind- en vetweefsel. Op het moment dat je afslankt komen deze giftige stoffen dus weer vrij en is het van belang dat de lever deze af kan breken. Maar als deze al overuren draait en dit steeds moeizamer word is het natuurlijk logisch dat het lichaam niet snel nog meer vetcellen af wilt breken, dan is het eerst van belang om onze lever even een extra handje te helpen zodat het afslanken weer mogelijk is.
– Geen optimale spijsvertering
Onze darmen, ook wel ons 2de brein genoemd is erg belangrijk als het gaat om de gezondheid van ons lichaam. Heb jij snel last van obstipatie/diarree, opgeblazen gevoel, winderigheid en/of buikkrampen? Dan is het zeker van belang om actie te gaan ondernemen. Allereerst is ook voor de spijsvertering de basis weer belangrijk en dat zijn eigenlijk alle eerder genoemde punten. Daarnaast is het verstandig om meer vezels te gaan eten, als je hier moeite mee hebt zou je dagelijks wat psyllium vezels kunnen nemen. Wat wij ervaren is dat er veel vrouwen zijn met bepaalde intoleranties voor bijv. gluten, lactose en/of soja. Skip deze eens uit je eetpatroon en kijk wat dat met jouw darmen doet. Merk je verbetering? Voeg dan soms iets uit deze voedingsgroepen toe en kijk hoe jouw darmen hier op reageren. Zo kun je kijken of je hier gevoelig voor bent. Je lichaam ervaart dit namelijk ook als stress en kan het afvallen zeker moeizamer maken.
Ik hoop je hiermee vooral wat bewuster te maken dat afslanken niet alleen om de calorieën gaat maar het ook afhankelijk is van nog veel meer andere aspecten. Dit is ook de reden waarom wij een EMB test uitvoeren aan de start van een afslanktraject om te kijken hoe het met jouw gezondheid is en of dit eventueel het resultaat in de weg kan staan.
Ik wens jou hier vooral heel veel succes mee, en niet vergeten hé.. Lukt het niet, wij helpen jou graag!
Liefs, Stefanie